Titel: Ontvoerd

Schrijver: Helen Vreeswijk

Gelezen druk: Eerste druk was in 2009

Genre: Thrillers & Detective

Ontvoerd

Samenvatting:

De ontvoerder is geboren in Nederland, maar toen is hij naar Spanje verhuisd. Hij had zijn gezin overtuigd om naar Spanje te gaan om daar een camping met duikschool te beginnen. Maar de concurrentie was te groot waardoor hij nu een grote schuld heeft. Ontvoeren leek hem simpel, snel en leverde veel geld op. Hij komt naar NL om iemand te ontvoeren, omdat het veiliger te doen is in een land waar haar niet woont en waar hij wel de taal en het land kent.
Zijn dekmantel is, dat hij zijn moeder die oud is en een slechte gezondheid heeft, komt bezoeken en hij zaken in NL gaat doen. Hij heeft een heel ontvoeringplan. Hij had een auto gekocht en huurde voor een aantal weken een huisje in een vakantiepark in België en hij zou net doen alsof hij met een bende was en in Duitsland woonde. Daarom sprak hij telkens half-Duits en met accent. In Duitsland telefoneert hij met de familie en zendt hij zijn mails, zodat ze niet in NL gaan zoeken. Hij had op internet bij rijkste mensen van NL gekeken en willekeurig iemand uitgekozen.
Anouk zit op hockey en had een vriendinnengroep die veel over jongens enz. praten. Zij voelt zich een buitenbeentje omdat ze nog nooit echt verliefd is geweest. Daarom verzon ze een vriendje - Maarten -, maar die vriendinnen willen hem ontmoeten en daarom liegt ze steeds meer. Ook komt ze er achter dat ze lesbisch is. En thuis gaat het niet heel erg goed; haar moeder wil graag dat Anouk normaal is en goede cijfers haalt en later een normale baan krijgt enz. want status vind ze belangrijk. Haar broer studeert in Amsterdam - dus die ziet ze nooit en haar vader heeft verschillende goed lopende autobedrijven en is vaak niet thuis. Ze durfde dus ook niet haar geheim te vertellen, maar als ze dat wel doet wordt haar moeder erg boos en zegt ze dat ze zich vergist ook op school loog ze en ze voelde zich steeds rottiger ook omdat de examens bijna komen.
De ontvoerder houdt bij de voorbereiding het huis in de gaten. Hij wil de vader van Anouk ontvoeren. Op een gegeven moment kreeg hij nachtmerries en werd hij angstig en dronk veel maar wilde niet stoppen omdat hij er veel werk in had zitten en veel geld aan had besteed. Ook wil hij zijn gezin niet teleurstellen.
Op de dag van ontvoering komt hij te laat bij het huis, want hij was in slaap gevallen. Toen moest hij zich haasten omdat hij de vader van Anouk moest onderscheppen voordat hij naar zijn werk ging. Maar hij was te laat - wat hij eerst niet door had - maar toen het lang duurde belde hij aan en omdat Anouk open deed en er verder niemand thuis was ontvoerde hij haar. Hij liet een briefje achter met daarop dat hij 5 miljoen wil en dat hij geen politie wilde. Toen Anouk’s moeder thuis kwam vond ze het briefje; eerst dacht ze dat het een grap was van jongens uit de buurt. Maar toen raakte ze in paniek omdat Anouk niet thuis was. Ze belde haar man en die kwam; hij belde de politie maar dat wilde zij niet omdat ze dacht dat ze Anouk dan in gevaar zouden brengen. Toen werd rechercheur Rob van Buren ingezet en hij startte direct een groot onder zoek. Zo werd de telefoon afgeluisterd, ook werd de auto achterhaald en kwamen ze bij een man uit van wie die auto was, maar die had hem dus al verkocht aan hem. De man werd ook achtervolgd tot in België waar ze hem kwijt raken, maar zo weten ze wel dat hij daar iets heeft (zijn huisje dus). Ook had de man een doos bij het huis achtergelaten; ze gingen ook helemaal uitzoeken waar dat vandaan kwam. Uiteindelijk kwamen ze zo bij de ontvoerder terecht. Ze werden door Maarten ook op het verkeerde been gezet: ze dachten dat ze met hem waren gevlucht. Ze vroegen aan Charlotte, een vriendin van Anouk, waar ze kon zijn, maar dat wist ze niet. Anouk was bang, ze had een ontsnappingspoging gedaan maar de man zei dat zijn mensen haar wat aan zouden doen als ze dat nog eens deed. Als hij wegging zei hij dus gewoon dat ze in de gaten werd gehouden door wat aanhangers, terwijl die er niet waren. Hij deed net alsof hij haar beschermde tegen die mensen van hem, want die wilden haar wel vermoorden maar verder zorgde hij redelijk goed voor Anouk. Op het station in Maastricht moesten zij het geld achterlaten, maar Anouk’s vader wilde – in opdracht van de politie - eerst een teken van leven. Toen moest Anouk bellen.
Daarna is hij op weg naar het bos om haar daar te dumpen in een kuil omdat het te gevaarlijk was om haar te laten leven, maar eerst moest ze nog bellen naar haar vader. Op dat moment staan ze even stil maar op dat moment onderschept het politieteam ze en dan wordt hij opgepakt. Cor Hoeting bekent alles, omdat hij snapt dat hij niks meer kan; ook heeft hij spijt. Hij is gewoon gek geworden door de schulden en het ongelukkige leven van hem en zijn gezin. Anouk vertelt haar vriendinnen dat ze lesbisch is, maar dat vertelt ze een beetje vaag. Maar 1 vriendin begrijpt het, en accepteert het. Het gezin wordt in Spanje opgepakt, maar er zijn geen aanwijzingen dat zij er iets mee te maken hadden en dat vertelde Cor ook.

 

Personages:

  • Anouk: (hoofdpersoon) een gewone tiener, ze is populair. Ze heeft een geheim: ze is lesbisch.

De ontvoerder (medespeler) uit Nederland maar geëmigreerd naar Spanje, zit in financiële problemen.
Simona, Sandra, Charlotte, Kaylim: (figuranten) vriendinnen van Anouk.
Willemijn en Harm Tichelaar: (medespelers) de ouders van Anouk.
De vrouw van de ontvoerder: (figurant) helper van de ontvoerder, omdat ze blij is als hij zegt dat ze binnenkort weer geld hebben.

 

Eigen mening:

Ik vond het een heel spannend verhaal vooral met de gebeurtenissen die erin voorkwamen. Ik vond het hele verrassende gebeurtenissen, hier zou je niet zo snel aan denken bij een ontvoering. De personen vind ik ook wel apart, want er komt iemand uit Spanje om een ontvoering in Nederland te plegen. De relevantie is, neem het voor jezelf op, laat je jezelf niet van de wijs brengen. Het boek is origineel omdat het echt realistische verhalen zijn, ze zijn waargebeurd.

 

Informatie auteur:

Informatie over Helen Vreeswijk:
Helen Vreeswijk (Den Haag, 1 maart 1961) is een Nederlands jeugdauteur. Haar boeken worden uitgegeven door de Belgische uitgeverij Manteau.
Vroeger had Helen Vreeswijk het door haar dyslexie moeilijk op school, vooral met de saaie boekjes die ze moest lezen. Zo begon zij met het schrijven van haar eigen verhalen. Ze besloot dat ze later schrijfster of politieagente wilde worden.
Ze begon als vingerafdrukdeskundige en schrijfster van de kinderpagina van het personeelsblad bij de Centrale Recherche Infodienst, en is nu schrijfster van twaalf jeugdboeken en assistent rechercheur bij de Nederlandse recherche.
Door haar werk is ze nauw betrokken geweest bij meerdere onderzoeken bijvoorbeeld naar de ontvoering van Toos van der Valk , de ontvoering en moord op Gerrit Jan Heijn, de Makro-afpersingszaak en de moord op de schrijver Paul Harland. Ook kwam ze regelmatig in contact met daders en slachtoffers van gedwongen prostitutie.
Haar ervaringen bij de recherche heeft ze verwerkt in haar boeken, waarin misdaad tegen en door jonge volwassenen een grote rol speelt. De misdaadverhalen zijn speciaal voor jongeren geschreven en zijn gebaseerd op waar gebeurde verhalen over ontvoeringen, jeugdbendes, sektes, loverboys, stalkers, drugs en de gevaren van chatten. Helen Vreeswijk hoopt zo jongeren bewust te maken van en te waarschuwen voor de gevaren van de hedendaagse maatschappij. Per 1 januari 2010 is ze gestopt met het politiewerk.
Reeds verschenen bij Uitgeverij Manteau zijn Chatroom, Overdosis, De stalker, Eerwraak, Loverboys en Ontvoerd. Ook interessant is dat in deze boeken elke keer hetzelfde politieteam voorkomt. Zo heb je Rob van Buren, maar ook bijvoorbeeld Heleen Ressman. In 2010 verscheen het boek Leugens en, met mede-auteur Dirk Bracke, het boek Over the Edge.
Helen Vreeswijk is getrouwd, heeft twee dochters en woont in een klein dorpje in Gelderland. Zij geeft ook lezingen op school over werken bij de politie en de onderwerpen van haar boeken.
Bronvermelding: http://nl.wikipedia.org/wiki/Helen_Vreeswijk